Visa thailand-rayong.com på en större karta

Tidsskillnad Sverige + 6 timmar
Flygtid Stockholm- Bangkok, ca 10 timmar med direktflyg.
Säsong Året runt, mer regn mellan Maj-September (faktiskt riktigt bra även på sommaren)
Folkmängd 65 068 149 miljoner (wikipedia 2011 års uppgift)
Statsskick Monarki. Kung Bhumibol regerar sedan 1946.
Religion Buddhister (95%) Muslimer (4%) Övriga 1%
El 220 v, adapter kan behövas. Varning för alla typer av kontakter, oftast saknas jord, jordfelsbrytare finns endast i nybyggda hus där västerlänningar krävt det (falanger)
Vaccination: Hör med läkare eller vaccinationscentral. Kraven varierar mycket inom landet. Rekommenderar Twinrix från GlaxoSmithKline AB. Du får då ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att ta Twinrix minst 4 veckor innan du reser. Mer information på www.twinrix.se. (dyrt, tycker vi)
Visum Som skandinavisk turist får du 30 dagars uppehållstillstånd vid inresa. Vill du stanna längre kan du ansöka om ett tre månaders turistvisum. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter inresedatum. Man kan även få Visa som gäller 3 månader om man kommit upp i den aktningsvärda åldern av 50 år. Sen finns också arbetsvisa men då krävs ett företag som bjuder in personen i fråga, och företaget måste ha ett kapital på minst 2 Mbath, vilket går att ordna via advokat (det är oftast bäst, då det är mycket papper som ska vara i ordning)
Språk Officiellt språk är Thai, dessutom talas bl.a. kinesiska dialekter. I turistområdena går det oftast bra med engelska. I Rayong är det lite knaggligt med Engelskan men de är alltid så hjälpsamma så de rusar efter den person som kan göra sig något förstådd (ung. kan säga ’hello’). Det ordnar sig alltid…
Valuta Baht (THB) fullt konvertibel, brukar ligga runt 5 bath per krona, omkring 2011 var den nere i 4 bath per krona, men nu (2013) verkar den krypa upp igen och är f.n. 4.7 bath per kr.

Religion – Buddhism
95 % av thailändarna är buddhister, och buddhismen är något som genomsyrar hela landet, även om det också finns en hel del muslimer, framförallt i de södra delarna av landet.

De flesta vuxna män i Thailand tillbringar en del av sitt liv som buddhistiska munkar. Det anses inte vara en livslång kallelse, även om den för vissa är det, utan något som man gör som en del av sin uppväxt. Otvivelaktigt spelade klostren, precis som i Europa, en mer avgörande roll förr i tiden, men än i dag spelar de en viktig roll som själasörjare och andliga centra.

En central del i buddhismen är återfödandets cykel, en cykel som i buddhistens ögon leder till mer lidande. Därför strävar man mot Nirvana, ett tillstånd av icke-varande, där man äntligen är förlöst från återfödandets cykel. Det främsta sättet att nå dit är att sträva efter att bli återfödd högre upp i den hierarki som slutligen leder till Nirvana. Vägen dit går via en uppsättning levnadsregler, närmast jämförbara med kristendomens tio budord, genom vilka man samlar på sig meriter som ger en bättre plats i kön. Därför ser man ofta folk som gladeligen lägger mat och andra gåvor i munkarnas tiggarpåsar, eftersom en gåva till en munk innebär meriter för givaren. Ett annat exempel på detta är en meritinsamling som gjordes till Thailands kung då han fyllde sextio. Hela landets befolkning samlade meriter som han fick i födelsedagspresent. Ett vackert exempel både på thailändarnas rojalism och religiösa tro.

Vi har själva fått uppfattningen att Religionen utövas ständigt, genom att man går till olika ’vägledare’ som finns som små bås omkring vägen, och olika bås används för olika tillfällen. Det är någonting vi i väst har att lära av på många sätt, att man genom uppoffringar i sitt eget liv, ber om att få saker som betyder något uppfyllda, och att man gång på gång tänker på att vara en värdig och snäll människa så kommer denna ’vägledare’ se till att din önskan kommer i uppfyllelse (funkar faktiskt)

På senare tid har en del kloster råkat i vanrykte, då vissa munkar burit sig allt annat än buddhistiskt åt. Men detta till trots har buddhismen en central roll i Thailand och ett besök i landet utan att besöka ett tempel vore att missa en viktig – och mycket vacker – del av detta land.

Songkran i Ban Phe andra veckan i April (ungefär, kolla upp exakt innan ni åker)

Mest känd som ”vattenfestivalen”, men detta är faktiskt det traditionella thailändska nyåret.
Songkran firas under ett antal dagar i samband med det thailändska nyåret och den helt klart roligaste delen i firandet är dagen då du kan hälla vatten över alla du möter.
Så om du befinner dig i Thailand vid denna tid, var beredd på att bli blöt.

 

Loy Krathong
I november inträffar den mest berömda och vackraste av alla thailändska högtider i Thailand.
En Krathong är en liten lotusformad båt av bananblad med ett ljus en rökelsesticka och ett mynt. Som sedan skjuts ut i en flod, sjö eller ut i havet. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna och botgörelse för alla synder.
Denna högtid firas i hela Thailand. Infaller under fullmåne natten i november. Loy = flyter

 

Fakta om Rayong provinsen

Namn: Rayong

Yta: 3,552.0 km²

Invånare: Ca. 522,133 personer

Huvudstad i provinsen: Rayong Stad

Lokalitet: Östra Thailand

Distrikt (Amphoes) i provinsen:

  1. Mueang Rayong
  2. Ban Chang
  3. Klaeng
  4. Wang Chan
  5. Ban Khai
  6. Pluak Daeng
  7. Khao Chamao
  8. Nikhom Phatthana

Distrikten är sedan indelade i 58 underdistrikt sk. ”tambon” och 388 byar sk. ”muban

 

Övriga Helgdagar/högtider finns här

Januari – 1 januari – Västerländska nyårsdagen
Februari – 19 februari – Kinesiska nyåret
Februari – Februari/mars – Makha Bucha, beroende på fullmånen. Stor buddistisk högtid
April – 6 april – Chakridagen, dagen då nuvarande kungen tog över tronen
Maj – 1 maj
Maj – 5 maj – Kröningsdagen
Maj – Kungliga plöjningscermonin i början av månaden
Maj – Visakha Buchadagen beroende av fullmånen
Maj – Rayongs fruktfestival mitten på månaden
Juli – Asancha bucha och Khao Phansa beroende på fullmånen
Augusti – 12 augusti – Drottningens födelsedag
December – 5 december – Kungens födelsedag
December – 10 december – Konstitutionsdagen. Alla banker och statliga kontor håller stängt
December – 31 december – Västerländska nyåret. Allmän helgdag. Banker och statliga kontor håller stängt